Janne Puhakan murhaoikeudenkäynti alkaa – Syyttäjä vaatii elinkautista

Espoolaisen ex-jääkiekkoilijan traaginen kuolema käsittelyyn Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa – Tapaus herättänyt laajaa huomiota poikkeuksellisten piirteidensä vuoksi
Johdantokappale
Entisen ammattilaisjääkikkotaistelijan, 29-vuotiaan Janne Puhakan, epäilyistentä murhaoikeudenkäynti käynnistyy torstaina 13. maaliskuuta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän nostanut murhasyytön Puhakan enteestä puolisoa, 66-vuotiaasta norjalaista eläinlääkäriä Rolf Nordmoa vastaan ja vaatii tälle elinkautista vankeutta.
Tapaus on herättänyt laajan julkisen huomion sekä traagisten tilasten että osapuolten julkisen profiilin vuoksi.
Puhakan kuolema käsiteltiin aluksi tappona, mutta tutkinnan edettyä rikosnimike muutettiin murhaksi. Syyttäjän esittämän mukaan epäillyn murhan tekkoaika on ajankohtaispäähän 29.9.–13.10.2024, joka on herättänyt lisäkysymyksiä tapauksen yksityiskohdista. Viimeisimmät tapahtumat
Tutkinnan kulku ja syytteen nostaminen
Polisi sai norjalaislääkärin Rolf Nordmon pidätetyttä hänen miehenystävästään toimineelle Janne Puhakalle murhasta epäillyksi ja tutkimuksen alkuasun. Murhatutkintaa urrejaan antoi alkuvuodesta 2025 päättyminen. Oikeudenkäynnin aloittaminen suunniteltiin maaliskuulle 2025.
Syyttäjä nosti virallisen murhasyytön torstaina, ja vaatii Nordmolle vankilatuomion elinkautiseksi. Tapahtuma siirtyy nyt oikeuden käsittelyyn, kun käräjäoikeus aloittaa käsittelynsä tapauksesta 13. maaliskuuta. Oikeuskäsittely tulee todennäköisesti paljastamaan lisää yksityiskohtia tapahtumien kulusta ja mahdollisista taustayhteyksistä.
Poliisin tiedotteiden mukaan epäillyllä on ilmoitettu antaneensa aiheuttaneensa uhrin kuoleman, mutta kieltäytynyt tunnustamasta teon suunnitelmallisuutta, mikä on tärkeä tekijä rikosnimikkeen määrittelyssä. Tämä on yksi käsittelyn keskeisistä kysymyksistä – oli kyseessä suunnitelmallinen murha tai harkitsemattomampi teko.
Tutkimuksessa selvitettyä on, että 66-vuotias norjalainen mies puukotti kuolemaan 29-vuotiaan entisen aviomiehensä Janne Puhakan Espoossa pitkäikaisen avioliiton purkaamisen jälkeen. Ampumaan taikaan välineeksi ja tapahtumaan muille yksityiskohdille tutkittavalle on ollut syyttäjän kantapakko määrää vaikeaa tuominnoida.
Puolustuksen kanta ja epäillyn suhtautuminen
Nordmon asianajaja Ville Luoto on lannostanut julkisuuteen, että puolustus ei ole samaa mieltä poliisin kanssa monesta tapauksesta liittyvästä kohustekysymyksestä. Kiistaa aiheuttaa erityisesti teon suunnitelmallisuus, joka on murhasta käytössä oleva keskeinen yksikkö täyttymisessä.
Nordmoin mukaan Nordmo on “outraged” ja “badly” toimineesta. Hän on tunnustanut synnyttäneen Puhakan kuoleman, mutta kiistää olevansa tehnyt asian tarkoituksella. Nordmo tuomittiin vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä ex-vaimonsa murhasta.
Puolustuksen esittämän kannan mukaan suhteessa ei aiemmin ole ollut väkivaltaa, josta osamäärältään lisätään tapauksen poikkeuksellisuutta. Tämä puoli tulee varmasti esiin myös oikeudenkäynnissä, kun suojelulla tavoin menettelyn toteutumista ja motiiveja käydään läpi.
Taustatiedot ja konteksti
Poikkeuksellinen henkirikostapaus
Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen on kuvannut Puhakan tapausta monilajisesti poikkeukselliseksi. Hänen mukaansa poikkeuksellista on esimerkiksi se, ettei epäillyllä ole aiempaa rikostausta. Tämä on henkirikoksissa poikkeuksellista, koska usein taustana on aiempaa rikollisuutta tai väkivaltaista käytöstä.
Kohdan poikkeavuudeksi osapuolten ikäeron ohella myös tekotavalla on tullut liikkumaan Nordmo 66-vuotiaana eläinlääkärinä, kun Puhakka oli 29-vuotias entinen ammattikiekkoilija. Ampuma-aseen käytön tekovälineenä parisuhteen päättyessä tapahtuneen henkirikoksen osalta ei ole yleistä Suomessa.
Janne Puhakan julkinen profiili
Janne Puhakka oli yksi Suomen harvoista avoimesti homoseksuaaleista jääkiekkoilijoista, joka nousi julkisuuteen paitsi urheilu-uransa myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhumisen kautta. Hänen kuolemansa on järkyttänyt laajasti niin urheilumaailmaa kuin HLBT-yhteisöä Suomessa.
Puhakka esiintyi aiemmin myös Petolliset-sarjassa, ja sarjan tuotantoyhtiö on toistaiseksi ilmoittanut järkyttyvänsä uutisesta. Yleinen kuvaa Puhakasta johtaa se siihen, että kohu saavutti suuren määrän mediasotilaita.
Tulevaisuuden näkymät
Oikeudenkäynnin kulku ja mahdollinen tuomio
Oikeuskäsittelyä toivotaan selittävän tapahtumien roolin ja ajatukset tarkemmin. Murhasyytteen käsittely on työskenneltävä vastaavasti teon suunnitellisuuteen, jonka puolustus kieltää. Syyttäjä pyrkii todistamaan, että tekona on murhan tunnusmerkistöä ja edellyttävää siitä elinkautisen vankeusrangaistuksen saatavuutta.
Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä murhantuomio johtaa lähtökohtaisesti elinkautiseen vankeuteen, joka käytännössä tarkoittaa keskimäärin 14-16 vuoden vankeutta. Ensikertalaiselle, kuten Nordmolle, rangaistus voi olla tätä lyhyempi, mutta silti huomattavan pitkä.
Tapauksen vaikutukset laajemmin
Väkivallan saaneelle tapaukselle saamalle julkisuudelle on herättänyt keskustelua lähisuhdeväkivallan eri muodoista ja ennaltaehkäisyn merkityksestä myös sellaisissa suhteissa, joissa väkivaltaa ei ole aiemmin ollut. Tapahtuma varoittaa siitä, että vakavia väkivallantekoja voi tapahtua myös ilman ennakkovahinko- historiaa.
Lopetuskappale
Janne Puhakan epäillyn murhan oikeudenkäynnin alkamisessa suomalainen yhteiskunta palauttaa uudelleen tietoonsa lähisuhdeväkivallan vakavia seuraamuksia. Tapahtuma kujittaa traagisesti siitä, että henkirikoksia saattaa ilmeni myös suhteissa, joissa ei ole aiemmin ilmennyt väkivaltaa. Oikeudenkäyntiä odotellaan selvittävän tapahtumien kulun ja motiiveja, jotka johtivat nuoren ex-jääkiekkoilijan kuolemaan.
Diskussion avuksi tulemisen olennaisuudesta konflikttilanteissa jatkui, ja asiantuntijat herättivät huomiota avun pyytämisen roolille väkivallan ehkäisemisessä. Puhakan tapa on muistutus siitä, että tragedioita voidaan estää vain avoimen keskustelun, lisäämän tietoisuuden ja oikea-aikaisen puuttumisen välityksellä.
Oikeuden ratkaisun odottaa Nordmon käännyssanaiset rikko-ollessaan, mutta ei mitenkään lain tulo vainuun elämänmenetys. Suomalainen lainsäädäntörakentelu pyrkii kuitenkin varmuuksensaannin, että tarvitsemaansa oikeudenmukaisuus löytyy ja että sillä on torjuttu henkilökohtaiseen tragediaan tapausolevaan opinottamisen yksityistennystämyksen muunnelmana.
Laaja UKK-osio
Vuonna 2024 menehtyi 29-vuotias entinen ammattikiekkoilija nimeltä Jussila Kauppinen syksyllä tuona vuonna murhattuna pidetyn tapauksen seurauksena väitetystä ampumistapauksesta Espoon alueella menneellä syyskuulla ja lokakuussla välillä.
Syytetty on myöntäny sen aiheuttavan uhrinsa kuoleman mutta kiistää teon suunnitelmallisen luonteen.Preciset tapahummat ja mahdolliset motivaatiot todennäkösesti selviäväät vastaa lähemmin tuomioprosessissa.Puolustus väittää etten parisuhde ei sisältynyt aiempia väkrivaltaisia tekoja mikä teke tapauksen vieläkin järkyttämättömän ja hankalasti ymmärrettävämmän.
Janne Puhakan ja Rolf Nordmon olivat seurustelleet pitkään ennen traagisten tapahtumien puhkeamista suhteensa päättyessä. Heidän iässään oli merkittävä ero: Puhakka oli 29-vuotias ja Nordmon 66-vuotias. Pariskunta oli elänytkin varsin normaalia elämää ilman väärinkäytöksiä suhteen aikana.
Suomessa tappaminen on tahallinen henkirikos ja murha edustaa sitä rikollisenlaista versioitaan.Toisin sanoen murha voidaan katso se tapoksi jossa on harkittu ennalta tietoisesti teon julmuutta tai raa’an häikäilemtömyyttä kohtaan tai kun teko aiheutta vakava yleistä vaara ja uhka viranomaiselle ylläpitää järjestystä ja turva.
Kyseisessä tilanteessa keskeistä on teon suunnitelmallisuus elikkä se onko teko tehtynyt “tarkoituksella ja harkiten”. Puolustus väittää suunnitelmallisuuden puolesta kun taas vastaaja näkee teon täyttävän murhan tunnusmerkit. Tekotapa voi myös vaikuttaa luokitteluun – ampuma-aseella tapahtunut käyttö saattaa tietyissä tilanteissa viitata suunnitelmallisuuteeen.
Oikeustieteen professorin Tatu Hyttisen mukaan tapaus on poikkeava siinä mielessä että syyte murhana edellyttää vahvoja todisteita. Tutkimustulosten perusteella syytesana muuttui tappamiseksi murhan sijaan korostaakseen viranomaisten käsitystä teon vakavasta luonteesta ja seurauksista.
Suomessa tappamisesta tuomitaan yleensä 8–12 vuoden vankeusrangaistus; mutta murhaan syyllistyessä seurauksena on elinkautinen vankeustilanne – jonka pituuksi vaihtelee yleisimmin välillä 14–16 vuotta.
Murhan oikeuden käymisessä Suomessa tapaus läpikäydään useassa vaiheessa, joka alkaa polisin esitutkimuksesta ja jossa syyttävä osapuoli tekee päätöksen syytteiden nostosta kerätyn todistusaineiston perusteella Janne Puhakan tapauksessa syyttävä osapuoli on päättäny nostaa murhasyytteet.
Oikeuden istunnoissa käsitellään sekä syyttäjän että puolustuspuolen kannat kuuleminen todistajia ja tutkimalla todisteetaineistojaan murhatapauksissa saattavat yleensä kestää useita päiviä tai jopa viikkoja Julkinenne on yleensä julkista mutta joitakin osia siita voi käsitella myos suljetuin ovilla erityisesti kun herkät yksityiskohdat tulevat esille
Yksi mahdollisuus on viedä käräjäoikeuden päätös hovioikeuteeen ja joissain tapauksissa vielä edelle kaikkein korkeimpaan oikeuteeenkin, mikä voi venyttää koko prosessia ensimmäisestä oikeusasteesta lainvoimaiseksi tuomioksi kuukausien tai jopa vuosien ajaksi.
Oikeuden istunnossa on todistustaakkaa kantavana osapuolena syyttävä osapuoli on vastuussa epäillylle henkilölle tulevan rikollisuuden ja murhan tunnistetekijöiden näyttämisestä toteen.Tässä tapauksessa varsinkin teon ennalta suunniteltu luonne korostuu todistelussa.
Henkirikosten lukumäärä Suomessa on laskutrendissä ja vähentynyt merkitsevästi pitkillä ajanjaksoilla.Tilastojemme perusteella 1990-luvulla henkirikoksia kirjattiin noin 150 tapausta vuosittain verrattuna 70–100 tapauksen vuosittaiseksi keskiarvoon 2020-luvulla.Siltikin Suomen henkirikostilastot ovat edellee korkeammat kuin muissa Pohjoismaissa.
Henkirikokset ampuma-aseilla ovat vähentyneet Suomessa aselupakäytännön kiristyttyä, mikä tekee tästä tapauksesta epätavallisen myös käytetyn välineistön suhteen.