KotimaaLahtiOnnettomuudet

Kerrostalopaloa Lahden keskustassa epäillään tuhopoltoksi – 27 evakuoitiin

Lahden keskustassa syttyi tiistaina vakava tulipalo, joka aiheutti merkittäviä vahinkoja kerrostalossa. Poliisi epäilee paloa tahallaan sytytetyksi ja on käynnistänyt rikostutkinnan. Asukkaita evakuoitiin keskellä yötä.

Viimeisimmät tapahtumat

Tiistaina 18.3.2025 klo 02:35 Päijät-Hämeen pelastuslaitokselle syttyi tulipalo Lahden keskustassa viisikerroksiseen kerrostaloon. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle Aleksanterinkadun talossa porraskäytävässä oli voimakas tulipalo, joka sytytti ylempään puolelle leväämään.


“Aika hälytyksen ajaksi yhden suunnan hitaammalla puolella lähetettiin välittömästi useita yksiköitä. Tulipalopaluu oli poikkeuksettoman voimakkas, ja savua oli muodostunut runsaasti koko porraskäytävässä,” kertoo palomestari Juha Korhonen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta.


Pelastuslaitoksen nopeasta toiminnasta huolimatta palo saatiin rajattua porraskäytävästä, mutta savu levisi monet mukana asunnot. Talosta evakuoitiin 27 asukasta yhteensä, joista kolme viedään tarkastettavaksi Päijät-Hämeen keskussairaalaan lieviä savumyrkytyksen oireita. Pelastuslaitoksen mukaan vältyttiin varoittamattomista henkilövahingoilta.


Poliisin tekninen tutkimus käynnistettiin jo tulen sammuttamisen jälkeen, ja kehäreaktioiden näkemisen kautta paloa uskotaan tahallisesta sytyttämisestä. “Löydösten perusteella meillä on syytä epäillä tuhopolttoa. Tutkimme tapausta törkeänä tuhotyönä”, vahvistaa rikoskomisario Minna Leppänen Hämeen poliisilaitokselta

Taustatiedot ja konteksti

Lahden keskustan alueilla viime vuoden aikana on havaittu useita pieniä tuleenpaloja, jonka alkamista ei ole pidetty varmatoissa epäilyn valossa. Tällaisessa tilanteessa se on kuitenkin ensimmäistä kertaa, että palo on syttyneet asunto-kerrostaloon ja uhastanut tälläin merkittävästi henkeä ihmeltä.


“Ei ole ollut yhtään tapausta syksystä 2024 alkaen Lahden keskusta-alueella noin viittä erillistä paloa. Entiset tapaukset ovat olleet enimmäkseen jätekatoksiin ja ulkovarastoihin, mutta tässä kertaa tilanne on sitä vakavampaa,” Leppänen sanoo.


Viranomaiset ovat huolissaan tilanteesta, koska kaupungista peräisin olevat tulipalot ovat tattaneet merkittävän riskin sekä asukkaille että pelastushenkilökunnalle. Tuhoisaan tulipaloon on mahtunut länsimaissa vähitöistä tasa-arvolaisuutta viime puolentoista vuodesta asti, ja se on inomentanut turvallisuudesta, esimerkiksi tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla.


Suomessa saadaan vuoden aikana arviolta 500-600 tahallista sytytätulipaloa, joissa arviolta neljännes tapahtuu asuinrakennuksilla. Vuonna 2024 tapahtui tuhopaloja enemmän kuin 8 prosenttia edellisvuonna.

Tulevaisuuden näkymät

Poliisin tutkinta on vasta alussa, mutta viranomaiset pyrkivät selvittämään asiakseen mahdollisimman nopeasti. Poliisi on ehdottanut yleisölle havaintoja syyllistämisestä epäilyttävältä liikkumiselta kohteella ennen tulipaloon johtaneen poltteen sytyttymistä.


“Saksaan lähtien kaikki tieto on nykyisin arvoa. Erityisesti tiedätte näyttämön korkeudesta Aleksanterinkadun ja Mariankadun kulmauksen läheltä ajankohtana 02:00-02:40″,” asks crime commissioner Leppänen.


Lahden kaupunki ja sosiaalitoimi ovat järjestäneet väliaikaismajoituksen niihin asukkaihin, joilla ei pääse asumaan taas koteihinsa. Kirsi Niemisen hallituksen puheenjohtajana toimien taloyhtiössä ilmoittaa, että tilan kuntoarvio tulisi laatita mahdollisimman pian.


“Pyrimme saamaan asukkaat paluun koteihinsa kun se on turvallista. Savuvahingot ovat tärkeitä monissa asunnoissa, ja korjaustyöt aloitetaan heti kun viranomaisten tutkinta sallii,” Nieminen päätöksensä jälkeen.
Asiantuntijat arvioivat, että vauriot korjataan vähintään 2-3 kuukautta. Taloyhtiön vakuutus maksaa suurimmasta osasta kustannuksista, mutta asukkaille aiheutuu silti monenlaista haittaa ja järjestelyjä.

Yhteenveto

Lahden keskustan tiistain puolen suunnasta tapahtuneesta kerrostalostapalosta on kehittynyt vakavaa huolta asukkaiden turvallisuudesta. Poliisille ilmoitetun epäillyn tuhopolton tapahtumasta kertoo tilanne osana huolestuttavaa situaatiota, koska alueella on raportoitu viimeisen puolen vuoden aikana useampia epäilyttäviä tulipaloja.


Ä TAIKKAA HENKILÖVAHINGOILTA VÄLTYTTIIN SUURELTA OSIN PELASTUSLAITOKSEN NOPEAN TOIMINNAN ANSIOISTA, TAPAHTUMA KOROSTAA PALOTURVALLISUuden merkityksen kerrostaloasumisessa. Viranomaiset korottavat kansalaisten palvartalojen toiminnan tarkistettavaksi ja tutustumiseen taloyhtiönsä pelastussuunnitelmaan.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

1. Miten tulipalotilanteessa tulee toimia kerrostalossa?

Tulipaloilanteessa kerrostalossani on juuri ensisijaisesti tärkeää säilyttää maltti ja toimia järjestelmällisesti. Jos tilanteessa on palo jossain omaasunnoni bina:ssa, poistu välittömästi ja sulje ovi perässäsi estääksesi palon leviämisen eteenpäin. Soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta. Jos palo on muualta rakennuksessa ja porraskäytävässä on tuolloin savua, ole pysyvässä asunnossasi, tiivistä ovi esimerkiksi märillä pyyhkeillä ja ilmoita sijaintisi soittamalla hätänumeroon.

Pelastusviranomaisten mukaan kerrostaloasuntojen pala-osastointi kestää yleensä vähintään 30-60 minuuttia, joten omassa asunnossakin on usein turvallisempaa kuin saviisassa porraskäytävässä. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 6000 rakennuspaloa, joista kerrostalopaloja noin 1200.

Pelastuslaitosten keskimääräinen toimintavalmiusaika kaupunkialueilla on alle 10 minuuttia.
“Savumyrkytys on tulipalon yleisin syy kuolemaan, ei tulipaloille itselleen. Tämä vuoksi savuiseen porraskäytävään ei koskaan tarvitse mennä,” muistuttaa pelastusjohtaja Kari Virtanen Päijät-Hämeeltä.

2. Kuka korvaa tulipalon aiheuttamat vahingot asukkaille?

Tuhopolton tai muun tulipalon aiheuttamat vahingot kattaa ensisijaisesti kotivakuutus ja taloyhtiön kiinteistövakuutus. Kiinteistövakuutus korvaa rakennukselle syntynyt vahinko, ja asukkaan kotivakuutus korvaa irtaimistovahiot sekä mahdolliset lisäkustannukset, kuten tilapäismajoitukset.

Taajamien tilastojen ansiosta keskimääräinen korvaus kerrostalosta tulipalon aiheuttamasta vahingosta on yli 15 000-25 000 euroa asunnosta riippuen. Vakuutusyhtiöt ovat usein vaanneet poliisitutkintaa korvausten maksamiseksi, varsinkin epäillyn tuhopoltto tapahtuneesta.

“Loppuu pitkässä kaikessa. Käänny heti omalle vakuutusyhtiölle ja vahingoita dokumentoidaan huolellisesti valokuvaamalla. Korvausten käsittely aloittaa usein nopeasti, ja vakuutusyhtiöt saavat maksaa ennakkokorvausta välittömiin kuluihin,” toimittaa vakuutusasiantuntija Leena Mäkinen.
Jos tulipallon sytyttäjä saadaan kiinni, hän on korvausvelvollinen kaikista aiheuttamistaan vahingoista.

3. Miten voidaan ennaltaehkäistä kerrostalopaloja ja tuhopolttoja?

Kerrostalopalojen ennaltaehkäisynnössä ovat tärkeitä molemmat rakennemuotoiset ratkaisut sekä asukkaiden käyttäytyminen. Taloyhtiöt voivat vahvistaa turvallisuutta huolehtimällä palooven toiminnasta, porrashuoneen esteettömyydestä sekä oikeaoppisesta paloilmoitinjärjestelmästä.

“Erityisesti tärkeää on varmistaa, että ylimääräistä vastaanottovaralla ei sijoiteta porraskäytäville, josta voi toimia sytytyskohtena tai estää pelastautumisen,” korostaa paloturvallisuusasiantuntija Tiina Järvinen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Tuhopolttoja voidaan ehkäistä parannamalla kiinteistön valvontaa, valaistusta ja lukitusta. Sisäänkäyntien ja jätetikastojen kameravalvonta on tavoittavalla tavoin vähentää ilkivallan ja tuhopolttojen riskejä. Suomen tehdystä tutkimuksesta saadaan seuraavaksi maaliskuulle: Hyväkuntoinen, toimiva kameravalvonta vaikuttaa edelleen tehokkaasti tuhopolttoihin vähentämällä niitä jopa 70 prosenttia.

Viranomaiset neuvoivat taloyhtiöille säännöllistä päivittämistä pelastussuunnitelmaan ja paloturvallisuuskoulutuksen järjestämiseen asukkaille. “Jokaisen asukkaan tulisi tietää, miten toimia hätätilanteessa ja miten omilla toimilla voi edistää paloturvallisuutta,” muistuttaa Järvinen.

4. Miten yleisiä tuhopoltot ovat Suomessa?

Tuhopolut ovat Suomessa suhteellisen yleinen muoto rikollisuudesta, ja ne kuuluvat merkittävän toisen osan tahallisesti sytyttyistä puurokoteista. Poliisitilastojen mukaan Suomessa vuosittain rekisteröidään noin 500-600 tuhopolttoa tai sen yritystä, mutta faktinen määrä on varmaankin suurempi, koska kaikki tapaukset eivät pystytä varmuudella toistaiseksi tunnistamaan tuhopoltoksi.

Pelastustoimen tilastojen mukaan kaikista rakennuspaloista noin 10-15 prosenttia on tahallaan sytytettyjä. Vuonna 2024 lukumäärä oli edellisvuodesta 8 prosentilla kasvanut, mikä on ärsyttävä kehityssuunta.

“Tuhopoloitteiden taustatekijät vaihtelevat vaativan ensinäytteisyyden valituskauden puoleen tai runkomempaan mielenterveysoireisiin. Erityisesti hälyttävää on, että asuinrakennuksiin kohdistuvat tuhopoltot ovat viime vuosina lisääntyneet,” Helsingin yliopiston rikollisuutta tutkiva sosiologian professori Markku Savolainen kertoo.

Tuhopoltaistuin noin 30 prosenttia selviytyy ja vastuu kohdistaa keholliseen tekoilijaan. Rangaistukset vaihtelevat sakosta usean vuosirangaistuksen riippuen teosta korkeustasoltaan ja vahingoista syntynyt rangaistuskelpoisuus.

5. Miten tulipalo vaikuttaa asuntojen arvoon ja vakuutusmaksuihin alueella?

Tulipalon vaikutusta asuntojen arvoon ja vakuutuksiin on riippuva vahingon laajutuudesta, korjaustöiden laadusta ja siitä on se yksittäistäpaukkuu osa laajempaa ilmiötä. Yksittäinen tulipalo, joka korjataan asioiden mukaan, ei ennakoiden useinkaan vaikuta kovinkaan merkittävällä koko taloyhtiön asuntojen arvoon pitkällä aikavälillä.

“Tavallisin mahdollisuus on, että huolellisesti korjattu tulipalovaurio ei enää näy asunnon arvossa vuoden päästä tapahtuneesta tapahtumasta, mutta jos alueella käytohjaksit usein tulipaloja tai tuhopaloja, voi sillä olla pidempiaikainen vaikutus kiinteistöjen arvoon alueella,” väitti LKV Kotipolun kiinteistönvälittäjä Jukka Laitinen.

Kiinteistömarkkinat seuraavien tilastojen perusteella perusteellisin palovauriojen jälkeen korjausten jälkeen asuntojen arvo palautuu yleensä 12-18 kuukauden kohdalla ennen tapahtumaa olevaan tasoonsa. Tapahtumat ovat toinen, jos rakennuksen maine kärsii pysyvästi tai alue koetaan turvattomaksi.

Vakuutuskuluun usein toistuva vahinkotapahtuma sen sijaan vaikuttaa selvemmin. “Taloyhtiön vakuutuskulut voivat kasvaa merkittävästi, jopa 20-40 prosenttia, jos samassa kohteessa tapahtuu useampi vakava palovahinko lyhyen ajan sisällä,” kertoo vakuutusyhtiö Pohjola riskienhallintapäällikkö Matti Virtanen.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button